Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ve ODTÜ Bilim İletişimi Grubu işbirliği ile hazırlanan “Bilim Hayattır” radyo programı; bilimi sade bir dille topluma yayma, bilim ve toplum arasında aşılamaz görünen mesafeyi bilim iletişimi yoluyla azaltma, günlük hayatımızda neden-sonuç ilişkisini düşünmeden gerçekleştirdiğimiz eylemlerimizde ve etrafımızda gözlemlediğimiz olaylarda bilimin varlığını gösterebilme, bilim insanlarının ve bilimsel araştırmaların çoğu zaman gözden kaçan eğlenceli ve keyifli yüzünü daha çok kişiye ulaştırarak, insanların bilime karşı önyargısını yıkma ve böylece onları bilimle kaynaştırma hedefiyle 2020 yılı Ocak ayında yayına başladı. Gerek ODTÜ’den, gerekse ODTÜ dışından akademisyenlerin, bilim insanlarının ve farklı alanlardan uzmanların katılım desteği verdiği, ODTÜ GİSAM altyapısı kullanılarak hazırlanan programın sunuculuğunu ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 4.sınıf öğrencisi Tugay Keşt gerçekleştirdi. Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği 1. sınıf öğrencisi Koray Kırkar ile Makina Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Mert Saraçoğlu’nun teknik destek verdiği program Pazartesi günleri TRT Radyo 1’de yayınlandı.

“Bilim Hayattır” programında şimdiye kadar yayınlanan bölümlerine ses ve metin olarak aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

Bölümler

  1. Bölüm – 6 Ocak: Yapay Zeka – Doç. Dr. Afşar Saranlı (ODTÜ), Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Güdeloğlu (Hacettepe Ü.), Yusuf Çalışkan (Çankaya Ü.)

2. Bölüm – 13 Ocak: Spor – Prof.Dr. Mustafa Levent İnce (ODTÜ), Suat Çelen, Şükriye Öz

  1. Bölüm – 20 Ocak: Malzeme Bilimi – Dr.Öğr.Ü. İlkay Kalay (Çankaya Üniversitesi), Doç.Dr. Y.Eren Kalay (ODTÜ), Arş.Gör. Doğa Doğanay (ODTÜ)
  1. Bölüm – 27 Ocak: Enerji Depolama – Prof.Dr. Tayfur Öztürk (ODTÜ), Ahmet Altınay (ODTÜ Teknokent)
  1. Bölüm – 3 Şubat: İnternet, Dijital Okur-yazarlık, Dijital Bağımlılık – Prof.Dr. Kürşat Çağıltay (ODTÜ), Dr.Öğr. Üyesi Göknur Kaplan (ODTÜ), Prof.Dr. Tuncay Dilci (Sivas Cumhuriyet Ü.)
  1. Bölüm – 10 Şubat: Sanal Ortamda Ciddi Oyun-Oyun Geliştirmenin Püf Noktaları – Dr.Öğr.Ü. Elif Sürer (ODTÜ), Burcu Coşkun Şengül
  1. Bölüm – 17 Şubat: Oyunun Yaşamlarımıza Etkisi-Oyun Geliştirme – Dr.Öğr.Ü. Emek Barış Kepenek (Başkent Ü.), Çağrı Özden

8. Bölüm – 24 Şubat: Göçün Sosyolojik Boyutu-Göç Hukuku – Dr.Öğr.Ü. Besim Can Zırh (ODTÜ), Doç.Dr. Mehmet Okyayuz (ODTÜ)

  1. Bölüm – 2 Mart: Enerji (Güneş-Rüzgar) – Prof.Dr. Raşit Turan (ODTÜ), Prof.Dr. Oğuz Uzol (ODTÜ)
  1. Bölüm – 9 Mart: Matematik ve Müzik (Prof.Dr. Cem Tezer anısına özel bölüm) – Prof.Dr. Cem Tezer (ODTÜ), Doruk Somunkıran
  1. Bölüm – 16 Mart: Akustik ve Mekan – Prof.Dr. Arzu Gönenç Sorguç (ODTÜ), Rengim Gökmen
  1. Bölüm – 23 Mart: Biyoloji ve Türk Kutup Programı – Prof.Dr. Ali Dönmez (Hacettepe Ü.), Dr.Öğr.Ü. Korhan Özkan (ODTÜ)
  1. Bölüm – 30 Mart: Kriptoloji – Doç.Dr. Ali Doğanaksoy (ODTÜ), Doç.Dr. Murat Cenk (ODTÜ)
  1. Bölüm – 6 Nisan: Gıda Güvenliği ve Toprak Kirliliği – Prof.Dr. Zümrüt Begüm Ögel (Konya Gıda ve Tarım Ü.), Prof.Dr. Oğuz Can Turgay (Ankara Ü.)
  1. Bölüm – 13 Nisan: Teknokent ve Girişimcilik – Serdar Alemdar (ODTÜ Teknokent), Baran Tunç (ODTÜ Teknokent)
  1. Bölüm – 20 Nisan: Biyomalzeme – Prof.Dr. Nesrin Hasırcı (Kıbrıs YDÜ), Prof.Dr. Vasıf Hasırcı (Acıbadem Ü.), Prof.Dr. Semih Keskil (Yüksek İhtisas Ü.)
  1. Bölüm – 8 Haziran: Olağanüstü Durumlarda Sağlık Hizmetleri ve Travmayla Başa Çıkma Yolları – Doç.Dr.Cavit Işık Yavuz (Hacettepe Ü.), Prof.Dr. Faruk Gençöz (ODTÜ)
  1. Bölüm – 15 Haziran: Mutfakta Bilim – Chef Owner Hazer Amani, Doç.Dr. Mecit Halil Öztop (ODTÜ)
  1. Bölüm – 22 Haziran: ODTÜ Öğrenci Toplulukları – Prof.Dr. Gaye Teksöz (ODTÜ), Bengisu Kılıç (ODTÜ), Ahmet Altuğ Çiçekdağı (ODTÜ), Ceren Gedik (ODTÜ), Necdet Turhan (ODTÜ)
  1. Bölüm – 29 Haziran: Matematik ve Bilim İletişimi – Prof.Dr. Ali Sinan Sertöz (Bilkent Ü.), Doç.Dr. Y. Eren Kalay (ODTÜ)